Hamarosan megújul a Szeretünk Zala oldala!

Szebb és gyorsabb lesz sok-sok új tartalommal!

kerekrépa savanyítás otthon

Kerekrépa savanyítás otthon

kerekrépa savanyítás otthon

Nemcsak a zalai éttermekben és piacokon élvezheted ezt a különleges ételt, hiszen otthon is könnyedén elkészítheted. A kerekrépa savanyításához egy egyszerű, hagyományos tartósítási módot mutatunk meg, amivel könnyedén otthonodban érezheted a zalai vidék autentikus ízét. Csupán néhány hozzávaló és eszköz, és máris egy télre elegendő savanyú répa lehet a kamrádban.

Cikkünk végén azt is megírjuk, hol szerezheted be a nyers és a savanyított kerekrépát.

Ismerd meg és savanyítsd otthon a zalai gasztronómia egyik egyedülálló szereplőjét, a kerekrépát!

3+1 érv a savanyítás mellett  

1. Ha otthon savanyítod a kerekrépát, pontosan tudod mi van benne. Ideális esetben a saját kertedből, a szomszédtól vagy termelőtől származó vegyszermentes zöldség.

2. Úgy alakítod ahogy szeretnéd: lehet savanyúbb, édesebb, hagymásabb, csípősebb, a saját és családod ízlésére szabhatod.

3. Felhasználod azokat a terményeket, amelyek egy adott évszakban teremtek (nyár, ősz) és a tartósítással biztosítod, hogy jusson télire is belőle.

+1 Költséghatékonyabb, mint a bolti, hisz egy üveg üzletben vásárolt savanyúság árából, otthon több kilót el tudsz rakni.

A Szeretünk Zala oldalán többször szembe jöhetett már veled a kerekrépa és az abból készült savanyú répaleves. Azonban ha nem ismered, akkor javaslom, hogy olvasd el szerkesztőnk, Janka cikkét, amelyben bemutatja ezt a kiváló zöldséget és a hozzá tartozó gasztronómiai jelenséget, ugyanis ez nemcsak egy zöldség, hanem egy zalai érték!


Ha még nem kóstoltad, javaslom, hogy keresd fel a nagykanizsai Szőlőskert éttermet, ahol mindig az étlapon van egy kerekrépából készült étel: különleges módon, krémlevesnek készítik el. Vagy csak ugorj be a zalaegerszegi vagy nagykanizsai piacra, ahol mindig van a pulton savanyított répa és főzd meg az ételt az eredeti miklósfai recept nyomán.


Viszont ha már “haladó” kerekrépaevő vagy és kicsiben kipróbálnád otthon a savanyítását, akkor jó helyen jársz, mert most ehhez hozok tippeket a pethőhenyei kertünkből és konyhánkból.

Természetesen azon talán nem fogsz meglepődni, hogy egy családi recept nem tartalmaz pontos mértékegységeket, ez így lesz most is. 

Kerekrépa savanyítás otthon – hozzávalók és eszközök

Eszközök:

  • Nagy, tiszta, száraz edényre, aminek jól zárható teteje is van (régen fahordókban, fakádban tartották a savanyított zöldségeket, nálunk egy zárható műanyag edényben vannak).
  • Tiszta konyharuhára.
  • Súlyokra (lehetnek ezek az edényre illeszkedő fadarabok vagy tégla zacskóba bugyolálva, bármi, ami nehéz, csak zacskózzuk be).
  • Merőkanálra vagy egyéb eszköz a lenyomáshoz.
  • Esetleg egy nagyobb tálra, ami mérceként funkcionál.

Hozzávalók:

  • kerekrépa 
  • szemes bors 
  • babérlevél
  • 2-3 egész, édes étkezési paprika csíkokra vágva
Kerekrépa savanyítás otthon - hozzávalók

Ha megnézed a hozzávaló listát, jól láthatod, hogy ebben nincs semmi tartósítószer, ez önmagát fogja működésbe hozni és pont ettől lesz egészséges! 

A kerekrépát jól megmossuk, meghámozzuk, majd újra megmossuk és tökgyalun legyaluljuk. Előkészítjük a fenti fűszereket és eszközöket, és kezdhetjük is! 

Ha tállal dolgozol mérceként, akkor rakd tele a tálad lereszelt répával, öntsd bele a nagy edény aljába, majd egy marék só, néhány szem egész bors, 3-4 babérlevél, 3-4 csík paprika, ezt jól nyomkodd le merőkanállal vagy akár egy boros üveggel.

Jöhet a következő tál répa, majd a só, bors, babérlevél, paprika, aztán újra jól megnyomkodjuk, majd újabb adag répa, fűszerek, nyomkodás, egészen addig, amíg el nem fogy.

Ha megvagyunk, az utolsó réteget alaposan lenyomkodjuk. Ekkor már szinte biztos, hogy levet enged a répa a só miatt, ezt a levet szépen lemerjük róla. Újra megnyomkodjuk, újra lemerjük a felesleges folyadékot, majd ráterítjük a tiszta konyharuhát és arra helyezzük rá a bezacskózott súlyunkat. 

4-6 napig meleg helyen hagyjuk, figyeljük, a levet mindig leszedjük róla, majd amikor erjedni és habzani kezd, akkor a habot is leszedjük róla, alaposan letöröljük az oldaláról, a súlyról és rongyot cserélünk, majd visszahelyezzük a súlyokat. 

Ha a habosodás befejeződött, megsavanyodott a répánk és kész is van, mehet hűvösebb helyre a kamrába, pincébe, de ha nem használod fel mind a szezonban, akkor zacskókba adagolva le is lehet fagyasztani.

kerekrépa savanyítás otthon - rétegezés

A fentiekhez két kiegészítést tennék: 

Ha kisebb adagban szeretnéd kipróbálni, semmi akadálya, de mindenképp olyan edényt válassz, amiben tudsz 2-3 réteget egymásra pakolni, mert úgy indul be az erjedés.

A savanyú répának van egy teljes konyhát betöltő illata, amíg készül, erre mindenképp készülj fel.

Hol juthatsz hozzá a kerekrépához?


A nyers répának október, november, december hónapokban van szezonja, így azt érdemes az ősz végi, téli szezonban keresni. Javaslom, hogy városi nagypiacokon vagy termelői piacokon keresd, pl: Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Hévíz, Lenti piacain vagy az őrségi előre meghirdetett havi rendszerességű piacokon.

A savanyított répa egész évben kapható, szintén a fenti piacokon érdemes keresni, Zalaegerszegen és Nagykanizsán mindig van kimérős, hordós verzió. Ugyanott találod, ahol a savanyúságokat és káposztákat is árulják. Az illatok úgyis oda visznek!

Mindenkinek hajrá, aki kipróbálja! ☺ 

kertikonyha-receptek

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta:

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.