szüreti ételek, szüret Salomvár településen

Szüreti ételek és érdekességek a zalai hegyről

szüreti ételek, szüret Salomvár településen

Az őszi időszak legfontosabb eseménye a gazdaemberek életében a szüret. Az év során gondosan ápolták és nevelték a szőlőt, megvolt a kapálás, a metszés, a sok-sok ellenőrzés és ősszel jöhet a nagy ünnep, maga a szüret és a borkészítés. De a munka nem mehet bográcsos ételek és kosarakból előkerülő, szüreti ételek, mint például a különböző pogácsák nélkül. Ezekből válogattunk most nektek!

Szüret, az őszi örömünnep

Minden évszakban a nagyobb, szabadföldön végzett munka – vetés, aratás, betakarítás – szinte családi ünnep számba ment a vidéki embereknek. Összegyűltek és a legutolsó mozzanatig segítettek egymásnak a munkálatokban. 

Ahogy minden ilyen „ünnepnek”, így a szüretelésnek is megvolt a maga rituáléja. Ki, mikor, mivel, mit csinál, és természetesen pontosan megvolt a szürethez tartozó menü is. Talán azt mondhatjuk, hogy egyes családoknál az esemény órára pontosan zajlott, hisz a családi hagyományt az utódok továbbvitték, és ha délben volt ebéd szüretkor, akkor évtizedekkel később is délben ettek.

Szüret Salomváron
Szüret Salomváron. Kép forrása: Hungaricana

Szüreti lakoma a hegyen

A szüretelő család a segítőket háztáji finomságokkal, sonkával, szalonnával, friss kenyérrel és pálinkával fogadta reggelire. 

A szüretelés közben szabadtűzön rotyogott valamilyen húsos étel, gulyás vagy pörkölt, amit a szokottakkal szemben a gazda készített, nem a gazdasszony.

A bográcsos ételt délben fogyasztották el, ekkor tartottak egy nagyobb szünetet. Mindenki körbe ült vagy éppen állt, és közösen ettek. A pörkölt vagy gulyás mellé frissen sült perec, lekváros bukta vagy kalács készült.

Ital pedig mi más lenne a hegyen, ha nem bor, pálinka és víz vagy a frissen elkészült must.

A zalai szőlőhegyek hangulatát átélhetitek, a jellegzetes boronapincéket több helyen is megnézhetitek. Ehhez érdemes meglátogatni a térségben kialakított boronautakat és falumúzeumokat.

A bor ágya

A szüret után a hegyre már nem a szőlő, hanem a bor ellenőrzése miatt járnak. És ha az ember tudja, hogy inni készül – ráadásul saját készítésű, hegyi bort –, akkor kell mellé valami olyan étel is, ami felszívja az alkoholt.

Lássuk, mit is vittek zalai elődeink a hegyre italozáshoz!

Mi mást, mint a hagyományos dödöllét jó sok zsírral és hagymával vagy a szintén tartalmas és laktató krumpliprószát, de szóba jöhetnek a túrós és húsos tészták vagy akár a kukoricagánica is. 

És persze az italozás mellé passzolnak a frissen sült finomságok is: tepertős pogácsa, kaszakő pogácsa vagy babos pogácsa. Különlegesek, ugye?

Hoztunk hozzá receptet, hátha ti is megkóstolnátok ezeket a pogácsákat! 

pogácsa recept

Tepertős pogácsa recept

  • 0,5 kg liszt
  • 0,5 kg zsíros darált tepertő
  • 2 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 1 dl tej
  • 2 dl tejföl
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor 

A megszitált lisztet gyúrótáblára tesszük, és a darált tepertővel összemorzsoljuk. A cukros tejben az élesztőt megáztatjuk. Ha az élesztő feljön a tej tetejére, akkor hozzáadjuk a liszthez, megsózzuk, a tojást beleütjük és annyi tejfölt adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjuk. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, tetejét megrácsozzuk, közepes méretű pogácsaszaggatóval szaggatjuk, és zsírozott tepsibe vagy sütőpapírra tesszük. Tetejét megkenjük tojással, egy órát kelni hagyjuk, majd pirosra sütjük.

Babos pogácsa recept

  • 1 kg liszt
  • 40 dkg főtt tarkabab
  • 40 dkg zsír
  • 5 dkg élesztő
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál só
  • csipetnyi őrölt bors
  • 5 dkg szójaliszt 

A főtt babot kihűtjük, húsdarálón ledaráljuk, hozzáadjuk a zsírt, tejfölt, sót, borsot, élesztőt és szójalisztet. Az egészet összekeverjük egy edényben és 15 percig pihentetjük. Ezután hozzágyúrjuk a lisztet, cipót formálunk belőle, ismét pihentetjük 15 percig. A megkelt tésztát ujjnyi vastagúra kinyújtjuk. A tetejét mélyen bevagdossuk, közepes pogácsákat szaggatunk Tetejüket tojással megkenjük, és egy szem főtt babbal díszítjük.

Kaszakőpogácsa recept

  • 0,5 kg liszt
  • 2 evőkanál zsír (kb tojás nagyságú)
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 bögre aludttej
  • 1-2 evőkanál tejföl

A megszitált lisztet gyúródeszkára tesszük, a zsírral elmorzsoljuk. Közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a szódabikarbónát és a sót. Az aludttejjel közepes keménységűre gyúrjuk. Kisodorjuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tetejét villával megböködjük, sós tejföllel megkenjük, é pirosra sütjük. 

Tudtad?

A kaszakőpogácsát, Zalában a szegényember pogácsájának is hívták. És hogy honnan kapta nevét? a pogácsa, ha hosszabb ideig áll, nagyon kemény lesz, akárcsak a kaszakő.

Tippek másnaposságra a hagyományos zalai konyhából

És ha már megvolt a hegy, megvolt a hordók aljának ellenőrzése, akkor szükség volt valami laktató és gyomorbarát ételre másnaposság ellen. 

A régiek receptjei szinte teljesen megegyeznek a mai ajánlásokkal, hisz savanyított zöldségekkel, rostgazdag ételekkel tették helyre gyomrukat. Például készült savanyú leves, korhely leves, kocsonya, paradicsomos káposzta vagy akár egy gazdag lencseleves.

Akár szüretre, akár bográcsozós partira vagy kirándulásra készültök, ezekkel a receptekkel a siker garantált! Várjuk fotóitokat az elkészült finomságokról!

Szeptemberi programok Zala megyében

Szüreti felvonulás, bormustra és egyéb őszi programok várnak Zalában.

fotó: Adorján Flóra / Szeretünk Zala, Kiemelt kép: Hungaricana.hu

Receptek: Ábrahám Gézáné

A szüreti érdekességeket családi elbeszélésekből, saját élmények alapján gyűjtöttük össze.

kertikonyha-receptek

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta:

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.