Hamarosan megújul a Szeretünk Zala oldala!

Szebb és gyorsabb lesz sok-sok új tartalommal!

Szeptemberi programok Zala megyében

Szeptemberi programok Zala megyében

Szeptemberi programok Zala megyében

Mozgalmas, aktív szeptembernek nézünk elébe! Lássuk, hol mit lehet enni-inni, merthogy az ősz közeledtével, az augusztusi betakarítások után még nem ér véget a bőség hava! Jobbnál jobb szőlők, borok kéretik magukat, s a gasztrokulturális kínálatból nem hiányozhat a hagyományos dödölle fesztivál sem. Tarts velünk egy újabb hónapban! Szeptemberi programok Zala megyében.

Lehúzza a Balaton! Bizonyára sokan vagyunk, akiknek ismerős ez a kifejezés. De hogy mit is jelent? Aki nem tudná: az esetlegesen fel-felbukkanó viharfelhőkről szól, melyeket aztán “lehúz a Balaton”. Nos, ebben a hónapban egyértelműen a Balaton-környéki településeké a főszerep, már ami a gasztro-repertoárt illeti. 

A lista folyamatosan bővül, nézz vissza, hogy mindig naprakész legyél!

Keszthely és környéke programok

2023.09.02. Györöki Szüreti Mulatság és XXI. Halászléfőző verseny

Ha valamit huszonegyedik alkalommal rendeznek meg, azért az elég jó program lehet, nemigaz? Így lehet, hogy immár 21. alkalommal valósul meg Balatongyörökön, a móló melletti sétányon a Halászléfőző-verseny, melyhez Szüreti Mulatság is társul. Felvonulással, néptánc előadással és operett műsorral várják a résztvevőket egy laza dínom-dánomra.

2023.09.03. Csodaszarvas Fesztivál

Szellemvadászat, lézerharc, pónilovaglás. Ha nem érted, hogy férnek meg egymás mellett ezek a programelemek, javasoljuk, nézd meg magad a Csodaszarvas Fesztiválon, Gyenesdiáson, a Festetics Imre Élményközpontban. A családi programon az élményközpontba megváltott jeggyel lehet részt venni.

2023.09.07-10. Keszthelyi Táncpanoráma a Balaton Színházban

Négy napra a színházé lesz a főszerep Keszthelyen. A Nemzeti Táncszínház és a Balaton Színház együttes szervezésében valósul meg a páratlan előadásokat kínáló programsorozat. A teljesség igénye nélkül, többek között olyan előadások tekinthetők meg, mint a Szegedi Kortárs Balett produkciójában látható Carmina Burana, vagy a Magyar Állami Népi Együttes és Hagyományok Háza műsora, a Naplegenda.

Érdemes a programba beiktatni a keszthelyi látnivalók felkeresését is.

Festetics-kastely - Kesztely látnivalók
Festetics-kastély

2023.09.09. Gyenesdiási Szüreti Vigasságok

Birkagulyás, töltött káposzta, na meg jelmezes felvonulás. Ebben a három kifejezésben persze nem lehet azt megmutatni, mit is ad a gyenesdiási piacon és a téren megvalósuló szüreti ramazuri. Ha eddig nem volt alkalmad belekóstolni a szüret ízeibe, most itt a lehetőség. A jellegzetes balatoni szőlősorok kvintesszenciája sorakozik egy-egy pohár vörös, vagy épp fehér nedűben. S hogy teljes legyen a kör, hagyományőrző műsorok gondoskodnak a jó hangulatról.

2023.09.29. Szezonkosár Bevásárló Napok

Minden hónap utolsó péntekje az a nap, amikor a helyi étek kerül előtérbe a gyenesdiási piacon. A kezdeményezés célja, hogy helyi termelők portékái kerüljenek az asztalokra.

2023.09.29-30. Tündérrózsa Folkfest

Két nap, megannyi néptánc előadás, lesz itt táncház is, dögivel. No meg, mostanában divat a magyar. Ennek köszönhetően az esti néptánc gála fellépés szünetében divatbemutatót is lathat a fehérnép. Meg az ura. Egy szó mint száz, a Tündérrózsa Folkfesten aprók és kevésbé aprók lábainak kopogása, s aranytorkúak éneke csendül fel.

Zalaegerszeg és környéke programok

2023.09.02. Gébárti Fazekas és Folklór Fesztivál

Kerámiák, népzene és néptánc bűvöletében telik a szeptember első szombatján festői környezetben megvalósuló fazekas fesztivál. A Gébárti-tó partján álló, nemrég teljes felújításon keresztülment Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház a házigazdája eme nemes eseménynek. A rendezvényen fellép többek között a KISZÖV, a Zalai Táncegyüttes, majd a Szigony Zenekar koncertje után egyúttal táncházat is ad, ha már úgyis ott vagyunk, biztos ami biztos alapon. Lesz itt még vásári forgatag, agyagozás gyerekeknek, mesterség-és viseletkészítő bemutató. Ki ne hagyd, ha erre jársz!

2022.09.08-10. Vadpörkölt és Borfesztivál Zalai Teríték

Elképesztő mennyiségű program, finomabbnál finomabb falatok, számos helyi vendéglátó kapcsolódik be a 3 napos zalai terítékbe, ahol olyan nagyszabású zenei fellépők teszik tiszteletüket, mint az Irie Maffia vagy Lóci Játszik. Borutca, gasztroélmények, vadászati kiállítás, jótékonysági vadfőzés, vadászkutya felvonulás. Szóval: vad buli lesz.

2023.09.24. XV. Pásztorhagyományok napja

Zalai pásztorfaragók találkozója is színesíti azt az egyébként is elképesztően széleskörű népművészeti programkavalkádot, amit a Gébárti-tó szomszédságában álló, Regionális Népi Kézműves Alkotóház rendez. Mesterségbemutatók, népi kézműves játszóház, ifj. Horváth Károly pásztorhangszer bemutatója, s még számos izgalmas felfedezni való vár hazánk egyik kiemelkedő alkotóháza táján. Úgy, mint szarukürt és kobatök karcolás, furulya és kutyagerinc faragás. Szerintünk nézd meg és próbáld ki!

Nagykanizsa és környéke programok

2023.09.09. Eszterfeszt

Hiába, nem mehetünk el amellett a tény mellett, hogy a szeptember bizony a vadászati programokról is szól. Eszteregnyén, az Eszterfeszten kézműves és gasztronómiai vadászati élményekkel várnak mindenkit, aki kíváncsi például a Kredenc együttes fellépésére. Közös kerámiázás, kicsiknek kézműves foglalkozás és bográcsos finomságok csábítanak, ha erre jársz!

2023.09.08-09. 17. Kanizsai Bor-és Dödölle Fesztivál

Bizonyára ismered a nótát: egy tál dödölle, ettél belőle. Szóval, az a helyzet, hogy a dödölle akkora sztár, hogy fesztivált rendeznek neki. Rögtön kétnaposat, ráadásul. Mindezt 17. alkalommal. Azért az már valami. Ha van étel, ami akkora érdeklődésnek és elismertségnek örvend Zalában, az a dödölle. Jankának például még a kutyáját is így hívják. Komolyan. Szóval, szeretnénk, ha tudnád, a kanizsai dödölle egy kuriózum, annyira, hogy a megyei és települési értéktár részét képezi. Akárcsak a fesztivál maga. Mindezek után, nem kérdés, hogy invitálunk, érkezz üres hassal, kóstolj és élvezd a kulturális programokat, melyek körbe ölelik a gasztroélményt.

2023.09.08. és 09.15. Szarvasbőgés-hallgatás rétesnyújtással és bográcsozással

A szeptember Zala megyében egy különleges hónap, ugyanis szarvasbőgés hangja töri meg a sűrű erdei csendet. A Nagykanizsához közeli Valkonyán a gímszarvasok énekét a teraszon ücsörögve is egészen tisztán hallani. A Valkonyai Porta ennek fényében szervezi meg a szarvasbőgés-hallgató programját két szeptemberi pénteken. A családias hangulatú eseményen a szarvasok mellett a gasztronómia lesz a másik sztár: vadételek bográcsozása és közös rétesnyújtás vár.

2023.09.15. TEDx Nagykanizsa

„Gondolatok, amelyeket érdemes terjeszteni.” A TEDx konferencia- és előadássorozat már évek óta hatalmas népszerűségnek örvend az online csatornákon és élőben, a nézőtéren is. Idén pedig Nagykanizsán is ismét megrendezik! A harmadik TEDxNagykanizsa előadásai az „Üzenet a Földről” tematikára építenek, ahol az előadók a mindennapjainkat átható és a jövőnk előtt álló kihívásokat helyezik új megvilágításba. Az eseményre mindössze 100 db jegy áll rendelkezésre, így ha inspirálódnál és kapcsolatokat építenél, akkor érdemes mielőbb lecsapni rá.

Lenti és környéke programok

2023.09.03 Mező Misi: Mesélő

Szeptember első vasárnapján, 17 órától a szécsiszigeti Kerka Vízimalomban működő Pajta Kávézóban lép fel Mező Misi, akit a Magna Cum Laude énekeseként ismerhetsz. Mesél, s szavai által történetek elevenednek meg, amelyeket akusztikus gitár dallamok kísérnek. Bensőséges hangulatú délután várható, őszi kultúr-nyitánynak tökéletes választás.

2023.09.15 és 22. Szarvasbőgés-hallgató járat

A Csömödéri Állami Erdei Vasút jóvoltából lehet részese az élménynek az, aki felpattan a mindkét nap 18 órakor, Lentiből induló dízelmozdonyos járatra. Ha szeretnél menni, előzetesen telefonon szükséges bejelentkezni. A szeptember 15-i utazásra 14-ig, a 22-i járatra pedig 21-ig szükséges jelezni a részvételi szándékot.

2023.09.23. Turizmus világnapja – Lenti & Csömödér

A Zalaerdő Zrt. a Csömödéri Állami Erdei Vasúttal együttműködésben a turizmus világnapja alkalmából egyelőre meglepetés programmal készül. Izgatottan várjuk, mi lesz az! A részletekkel később jelentkezünk.

2023.09.23. Őszi Fesztivál Lentiben

Főzőversennyel, kézműves portékákkal, kulturális műsorral vár Lenti. Ha arra jársz, látogass el a művelődési ház előtti rendezvénytérre. A főzőversenyre szeptember 19-ig lehet nevezni, és le a kalappal a bőséges alapanyag kínálathoz, melyet a csapatok kapnak! Feltétel, hogy az alábbi ételek közül 2 félét készíts el: dödölle, krumpliprósza, gombuca, málé, piritott gánica. Melyik hangzik ismerősen? És melyiket nem hallottad soha ezelőtt? Ha finom falatokat készítenél saját és mások örömére, nevezz, pörkölj oda a dödöllének és nyerj! A fakanál legyen veled!

2023.10.01. A Szeretünk Zala kiemelt programja: Tekerj a Zöldbe! Kerékpártúra Lenti környékén

Szeretsz biciklizni? Élvezed, ha erdőkkel szegélyezett, kevésbé ismert útvonalakon tekerhetsz? Felfedeznél több települést és látnivalót is egy délután alatt? Vágysz egy szuper kikapcsolódásra? És még a 26 km komótos letekerése sem okoz gondot? Akkor itt a helyed a Szeretünk Zala következő túráján!

Október elsején bringára pattanunk, hogy két keréken bejárjuk Lenti környékét, a víz és a föld energiájának útján.

A bringatúrán bárki részt vehet, előzetes regisztrációt követően. További részletek az eseményben, itt.

Letenye és környéke programok

2023.09.09/09.16./09.23. szombat Letenyei termelői piac

A letenyei termelői piac minden szombaton reggel 7 és délután 14 óra között várja az érdeklődőket és vásárlóit a Bajcsy-Zsilinszky utca 3. szám alatt.

Zalaszentgrót és környéke programok

Egész szeptemberben várnak a Nyitott Porták a Zala völgyében!

Zalaszentgrót környékén igazán aktív a közösségi élet, amely meglátszik a színes programkavalkádon is. A Nyitott Porták Zala-völgye eseménynaptárában szereplő ismétlődő programok között például kóstolhatsz zalai borokat és részt vehetsz pincetúrán, beleshetsz egy almáspincébe, de ellátogathatsz egy méhész portájára is. Ezen kívül számos hagyományőrző és a vidéki élethez kapcsolódó szakkörre és műhelybemutatóra is regisztrálhatsz, mint például a zalai cukorperec készítés.

A zalai cukorperec készítő szakkörön a Szeretünk Zala szerkesztősége is részt vett, amelyről élménybeszámolónkat itt olvashatod.

cukorperec-keszito-workshop

Tudsz még jó programokat Zalában? Neked is van egy programod? Ne habozz megírni Nekünk!

Írj nekünk és kerüljön fel a Te programod is!
email címünk: hello@szeretunkzala.hu

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta:

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.