szeptemberi programok zala megyében

Szeptemberi programok Zala megyében

szeptemberi programok zala megyében

Annyi izgalmas dolog lesz az ősz első hónapjában, hogy összegyűjtöttük a legérdekesebb szeptemberi programokat Zala megyében. Így még véletlenül sem tudjátok kihagyni őket. Csemegézzetek az aktív kirándulások, előadássorozatok, sörfesztiválok, kiállítások között!

A lista folyamatosan bővül, nézz vissza, hogy mindig naprakész legyél!

Kiemelt programok

2022.09.10. Egy esemény, ahol minden a Balatonról szól

Még nem engedjük el a nyarat, ezért a sort rendhagyó módon egy különleges vidéki programmal indítjuk: a TEDxBalaton konferencia és előadássorozat idén indul útjának. Az előadásokon és kerekasztalbeszélgetéseken olyan aktuális és fontos témákat feszegetnek majd, mint a fenntarthatóság, a jövő közlekedése, technológiai fejlesztések, de helyet kapnak inspiráló emberi élettörténetek is.

2022.09.18. Kenuból a Kis-Balaton

Gyere és kenuzz a Kányavári-sziget körül, fedezd fel a Kis-Balatont úgy, ahogy korábban még soha!

Őszköszöntő túránkon ezúttal vízre szállunk, hogy a Kis-Balaton földi paradicsomát, a Kányavári-szigetet egy más szemszögből fedezzük fel. Miközben a kenukban csendesen és óvatosan siklunk a Kis-Balaton vizén, megismerkedünk az emberi szemnek látható és láthatatlan felszíni és víz alatti élővilággal, valamint a Balaton víztározójának történetével.

A túra szakmai vezetője Berki László, honismereti vezető, modern Matula, aki a Kis-Balaton szinte minden porcikáját ismeri.

Ha Te is eljátszottál már a gondolattal, hogy milyen lehet a Kányavári-sziget ikonikus hídja alatt átmenni, akkor itt a helyed!

További információk és jelentkezés a Facebook-eseményben.

2022.09.23-25. Természet és egyensúly – önismeret & gasztrotúra

Gyertek velünk egy hétvégi feltöltődésre, amit a vidéki élet lassúsága, a természeti ember életének értéke, a helyi hagyományok megismertetése és megtartásának fontossága ihletett meg. Az út során kóstolót adunk a mentális és lelki egyensúly elérésének működő modelljéből. A túra négy pillérre, a természeti értékekre, a helyi kultúra (hagyományok) megélésére és a gasztronómiára (természetes étkezésre) és tudatosításra épül.

A három napos elvonulás szervezésében a Szeretünk Zala csapata is oroszlán részt vállalt. Az erdei túrán a Keszthelyi-hegység járatlan útjain barangolunk, és egészen a Rezi várig megyünk. A hagyományőrző gasztronómiai workshopon pedig elkészítjük az igazi zalai dödöllét.

További információk és jelentkezés a Facebook-eseményben.

Kányavári-sziget kenutúra
Kenuból a Kis-Balaton

Keszthely és környéke programok

2022.09.10. Csodaszarvas Fesztivál

A gyenesdiási Festetics Imre Állatparkban szeptember második szombatján íjászkodhatunk, kutyás bemutatón vehetünk részt és élőben hallhatjuk az állatpark gímszarvasbikájának szerelmi énekét, a szarvasbőgést.

2022 minden szeptemberi szombatján KULTHAJÓ

A Helka nosztalgiahajó a keszthelyi Kikötőből minden szombaton 11 órakor indul útnak. Az egy órás sétahajózás alatt nem csak a Balaton szépségében merülhetünk el, hanem tematikus interaktív programokon is részt vehetünk.

2022.09.15. Ludas Matyi előadás a hévízi Véderdőben

A Hahota Bábszínház élőbáb előadásának helyszíne ezúttal a Hévízi-tavat ölelő Véderdő északi része. Gyerekeknek szuper program!

2022.09.28. Erdei iskolai foglalkozás a Véderdőben

A Nyitnikék Erdei Iskola az erdő rejtett és meg nem értett világába enged betekintést a programon.

Zalaegerszeg és környéke programok

2022.09.08-10. MUSTRA Borfolyam Zalaegerszegen

Bor, élőzene, ínycsiklandó falatok Zalaegerszeg belvárosában hat különböző helyszínen. Az eseményt keressétek a Facebook-oldalon az egyes belvárosi éttermek és bisztrók oldalán.

2022.09.08. “A borsó meg a héja” kiállításmegnyitó

Negyven éves a Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház, amelynek alkalmából jubileumi kiállítás nyílik a Gönczi Galériában, valamint szeptember 11-én Nyitott Műhelygalériák Napját is tartanak.

2022.09.09-10.08. VII. Zalaegerszegi Szalon képzőművészeti tárlat

Aki szereti a képzőművészetet, annak érdemes az ősz első hónapjában meglátogatni a Zalaegerszegen nyíló tárlatot. Ha további Zala megyei kiállításokat keresel az esősebb napokra, akkor íme 5 különlegesség.

2022.09.10. Göcseji Szilvafesztivál, Szilvágy

Idén 16. alkalommal rendezik meg Szilvágyon a Göcseji Szilvafesztivált, ahol szilvapálinka-mustrán, szilvás desszertek versenyén vehetünk részt, vagy kóstolhatunk szilvásgombócot és szilvamálét.

2022.09.10-11. Göcseji Dombérozó

Az őszi Göcseji Dombérozó első napjának programjai szorosan kapcsolódnak a szilvafesztiválhoz. A második napon pedig Becsvölgyén a göcseji emberek paraszti ételét, a prószát lehet különböző változatokban elkészíteni és megkóstolni.

2022.09.16-18. Zalaegerszegi Sörfesztivál

Nyugat-Magyarország egyik legnépszerűbb sörfesztiválja három nap erejéig Zalaegerszegre csábítja a sörkedvelőket.

Nagykanizsa és környéke programok

2022.09.09-10. Nagykanizsa VÁROS NAPJA

A kétnapos fesztiválon 7 országos hírű zenekar, 19 helyi fellépő, mintegy 250 szereplő ad műsort a szabadtéri színpadon, emellett pedig gasztronómiai és kézműves vásár, valamint gyerekprogramok lesznek pénteken és szombaton.

2022.09.15. Filmpiknik

A Halis István Könyvtárban mozizni várják azokat, akik szeretnének egy helyi közösségben popcornnal a kézben egy romantikus vígjátékot megnézni.

2022.09.23. Dödölle nap a Piac a Kertben

Ha nem ettél még igazán jó zalai dödöllét vagy megkóstolnád, hogy készül a kanizsai, akkor ajánljuk a Piac a Kertben pénteki Dödölle napját. Az aktuálitásokról a Piac a Kertben Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

2022.09.29. Kalandozó Kanizsaiak

A programsorozat keretében kanizsai származású utazók és kalandorok mesélik el élményeiket és tapasztalataikat a nagyvilágból. Szeptemberben Molnár Márk hozza el az élménybeszámolóját egyenesen Szibériából, a Csontok útjáról.

Zalaszentgrót és környéke programok

2022.09.11. Csehi Csodás tanösvény megnyitó

A „fésületlen, kócos, girbe-gurba” Csehi-hegyen új tanösvényt nyitnak meg. A másfél kilométer hosszú útvonal érinti a szilvást, a medvehagymást, a fenyvest, a gesztenyefákat, a kankalinost, az információs táblák a pedig Vasi Hegyhát növény- és állatvilágát, hagyományait, szokásait ismertetik meg a kirándulókkal.

2022 őszén tovább dübörögnek a Nyitott Porták

A programokért pedig nem máshova, mint a Zala-völgyének településeinek egyikére érdemes utazni. A szeptemberi programok a gasztronómia és a zalai bor, a gyümölsszüret és a kirándulások körül forognak, így biztosra vesszük, hogy kicsik és nagyok mind megtalálják azt, ahol igazán jól érezhetik magukat.

2022.09.17. Szüreti barangolások Zalaszentgróton

A nyolc kilométeres családbarát gyalogtúrán Zalaszentgrót város panorámája és a Zala-völgy szépsége tárul elénk, az állomások között pihenésképpen pedig csáfordi borokat lehet kóstolni. A Csáfordi szőlőhegy ősszel nagyon hangulatos, felfedezésre ajánljuk mi is!

Lenti és környéke programok

2022.09.17. Őszi Fesztivál Lentiben

Baráti társaságok, családok, közösségek figyelem! Az Őszi Fesztivál főzőversenyén most megmutathatjátok, hogyan készítitek a göcseji és hetési tájjellegű ételeket. Az első három helyezett pedig jutalmat is kap.

2022.09.16-18. Őrségi Tökfesztivál

Az idén 18. alkalommal megrendezésre kerülő Őrségi Tökfesztiválon igazi “tökös” forgatag vár az érdeklődőkre. Lesz többek között tökfaragás, töklámpás felvonulás, hagyományos tökmagolajsajtolás, a kísérőprogramok között pedig termelői piacot, kerámia égetést, korongozást találunk vagy népzenei előadáson vehetünk részt.

2022.09.10 Mesés Hetés Tekerés 01

Aki szeret biciklizni és Hetést két kerén szeretné felfedezni, annak ajánljuk a Bödeházáról induló és a Dobronaki-tóhoz tartó körtúrát. A rendezvény célja az aktív kikapcsolódás, a közös tekerés, az ismerkedés.

2022.09.24. Tekerj a zöldbe!

Hetési múltidéző kerékpártúra az autó nélküli időket felelevenítve. Az útvonal a néprajzi tájegység magyaroszági oldalának legfontosabb helyszínein vezet végig némi kitekintővel a nyugati határvidék más településeire is.

Tudsz még jó programokat Zalában? Hozzáadnál valamit? Ne habozz megírni Nekünk!

Írj nekünk: hello@szeretunkzala.hu

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta: