hirdetés

5+1 hagyományos zalai étel, amit muszáj megkóstolnod!

Oszd meg másokkal is!

hirdetés

A hagyományos zalai ételek egyszerű alapanyagokból készülnek, mégis különleges ízvilágot kínálnak. Ismerd meg a helyi kedvenceket a dödöllétől a vargányás ételekig és kóstold meg őket!

Dödölle – A zalai gasztronómia ikonikus étele

A dödölle az egyik legismertebb és legkedveltebb zalai étel, amely egyszerű, mégis laktató fogásként régóta része a vidéki konyhának. Az igazi dödölle alapja a krumpli, amelyet liszttel és sóval összedolgozva készítenek el, majd hagymás zsíron pirítanak le. A zalai dödölle különösen népszerű a helyi gasztronómiában, gyakran csak tejföllel fogyasztják, de titkon senki sem bánja, ha vadpörkölt is van mellé.

Ha otthon is szeretnéd elkészíteni ezt a hagyományos finomságot, érdemes kipróbálni egy autentikus dödölle recept alapján. A legjobb eredmény érdekében válassz jó minőségű, lisztes burgonyát, és ne spórolj a pirított hagymával, mert ez adja meg a jellegzetes ízét ennek a zalai ételnek. A többit meg tudod, csak úgy érzésre!

zalai dödölle
A dödöllét vad- vagy marhapörkölttel tálalják, de tejföllel és hagymával önmagában is tartalmas.

Prósza – A zalai krumplis specialitás

A prósza szintén egy tradicionális zalai étel, amely akárcsak a dödölle, egyszerű alapanyagokból készül, mégis különleges ízvilágával meghódítja a gasztronómia szerelmeseit.

A krumpliprósza az egyik legismertebb változata, amely reszelt burgonyából, lisztből és kefirből készül, majd sütőben vagy serpenyőben sül aranybarnára.
Ez az egyszerű, de laktató fogás tökéletes választás ebédre vagy vacsorára, önmagában tejföllel vagy sült húsok mellé köretként.

Ha megkóstolnád az igazi göcseji krumpliprószát, akkor less rá a hagyományos receptünkre és készítsd el otthon. Szerintünk ízleni fog! A hagyományos prósza után pedig jöhetnek a különböző feltétek és fűszerezések, inspirációért látogass ki pünkösdkor a zalaegerszegi Prószafesztiválra!

zalai krumpliprósza
A krumpliprószát általában tejföllel és sajttal tálalják.

Kerekrépa leves – Savanykás egytálétel

A kerekrépa egy igazi zalai különlegesség, amelyet régóta termesztenek és fogyasztanak ezen a vidéken. Ez a zöldség, amelyet tarlórépa néven is emlegetnek, különösen savanyított formában levesként népszerű, de készülhet belőle akár édes sütemény is.

A kerekrépa savanyítás hordóban, természetes erjesztéssel készül, akárcsak a savanyú káposzta, így nemcsak a hagyományos zalai konyha fontos eleme, hanem egészséges is, hiszen tele van rostokkal és vitaminokkal, ahogy a többi fermentált savanyúság.

Kipróbálnád? Itt a receptünk hozzá. >>

A savanyú répából készült répaleves igazi zalai klasszikus, amelyet füstölt hússal és babbal gazdagítanak, hogy tartalmas, ízletes fogás legyen. Itt Zalában akkora a hagyománya, hogy még fesztivál is van Miklósfán a tiszteletére.

Ha szeretnéd felfedezni a vidék egyik legkülönlegesebb alapanyagát, érdemes körbe kérdezned a vásárcsarnokokban, termelői piacokon (Zalaegerszegen például mindig van) és már készítheted is receptünk alapján otthon is a kerekrépa levest!

kerekrépa leves hozzávalói
A savanyúrépa leves hozzávalói

Zalai finomfalatok – Krumpli prósza másként

Bármerre is járunk az országban, szinte mindenhol van egy olyan ételkülönlegesség, ami a megye nevét viseli. Ilyen nálunk a zalai finomfalatok.

Mit takar ez a fantázianév? Általában egy sertéshús szeletet prószabundában.
Minden étteremnek megvan a saját prósza receptje, így ezt az ételt is többféleképp kóstolhatjátok, de az ízvilág mindenütt hasonló: egy friss sertésszelet panír helyett prószába, azaz a krumplis, kefires, lisztes masszába kerül, majd olajban sütik ki.

Ami elengedhetetlen összetevője: a feketebors és a fokhagyma, és ha elkészült, akkor a tejföl! Mivel egy tartalmas étel, így szolidabb körettel, rizzsel vagy salátával tálalják.

Vargányás fogások – A zalai erdők ajándékai

A vargánya Zala megye erdeiben gyakran megtalálható, különösen a csapadékos időszakokban, amikor a gombászok kosárszám gyűjthetik ezt az ízletes erdei gombát.

A vargánya sokoldalúan felhasználható a konyhában: frissen, szárítva, porítva vagy akár fagyasztva is megőrzi jellegzetes aromáját. Az egyik legismertebb helyi fogás a vargányás krumplileves, amely egy laktató, zamatos étel, tökéletes választás, ha gyorsan szeretnél ebédet varázsolni az asztalra. Emellett a vargánya kiválóan illik pörköltekbe, tésztákhoz és rizottókhoz is, gazdag, földes ízével még a legegyszerűbb fogásokat is különlegessé varázsolja.

Ha a karakteres ízű vargánya mellett a többi zalai gomba is érdekel, lesd meg cikkünket és készüljünk együtt a gombaszezonra!

vargánya
Vargányából több zalai étel is készül.

Tökmagolajos ételek – A zalai konyha elmaradhatatlan alapanyaga

A tökmagolaj igazi kincs Zala megye gasztronómiájában, nemcsak az ételek ízesítésére, hanem gyógyhatása miatt is. Az őrségi tökmagolaj sötétzöld színével és intenzív, diós aromájával különleges ízt ad a helyi fogásoknak, legyen szó salátákról, levesekről vagy akár desszertekről.

Zalában és az Őrségben a tökmagolaj alapvető konyhai alapanyag, minden háznál megtalálható, és egy-egy csepp olaj kerül is mindenbe, amibe lehet, hogy az ételek karakteresebbek, ízesebbek legyenek.

A tökmagolajos receptek rendkívül változatosak: a hagyományos tökmagolajos krumplisalátától kezdve a krémleveseken át egészen az egyedi fűszerezésű mártogatósokig sokféleképpen felhasználható. Ötleteket itt találsz az elkészítéshez, és hidd el, bármelyik zalai étteremben jársz, tudsz kóstolni valami tökmagolajos finomságot is.

fotók: Kása Andi – Szeretünk Zala

A cikk 2025.02.06-án jelent meg először.

hirdetés

Kövesd a Szeretünk Zalát!

Szóban forgó történések

hirdetés
hirdetés

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.