Hamarosan megújul a Szeretünk Zala oldala!

Szebb és gyorsabb lesz sok-sok új tartalommal!

Zalai Borvidék

Dombtól dombig a Zalai Borvidék szőlőhegyein

Zalai Borvidék

Kicsit szétszórt, területileg nehéz körbehatárolni, főleg fehérbor termő táj – ez a Zalai Borvidék. Magyarország huszonkét borvidékének legfiatalabbikát a mai napig a Balaton környéki borrégiókkal kötik össze. Ám az itteni bor zamata, karakteres íze, a vele járó hagyományos étkek és a dombos táj jellegzetes hullámai élesen különböznek tőle. A Zalai Borvidék sokszínű kínálatát és ősi hagyományát még kevesen ismerik, emiatt kalandos, de élménydús felfedezés vár a kíváncsi utazókra.

A Zalai Borvidék a szétszórt hegyközségek szerkezete miatt különleges

Magyarország legtagoltabb borvidéke több mint 6000 hektár nagyságú területén mindössze 840 hektáron terem szőlő. Ahhoz, hogy a számokat kézzelfoghatóvá tegyük, ismernünk kell a borvidék és  körzeteinek pontos elhelyezkedését. 

Földrajzilag a Balatontól nyugatra található, és községei három nagyobb körzetbe sorolhatók: a Csáfordi, a Szentgyörgyvári és a Muravidéki körzetbe. A távolságok talán még érzékelhetőbbé válnak az alábbi példával: a Csáfordi körzetben található Zalabér és a Muravidéki körzet kis települése, Muraszemenye között mintegy 100 kilométert kellene megtennünk, ha egy-két nap alatt szeretnénk megismerni az egész Zalai Borvidéket. 

A teljes szőlőtermő területet ezért egy nap alatt – például a Somlói Borvidékkel összehasonlítva – gyalogszerrel bejárni lehetetlen. 

Ám éppen ez a jellegzetes szétszórtság és tagoltság adja e terület valódi esszenciáját és diverzitását. Nemcsak a borok, de az ételek, a tájegységekre jellemző kultúra és az útközben fellelhető látnivalók tekintetében is.

A Zalai Borvidék látnivalóit a cikk végén részletezzük.

A zalai borok adta örömökbe és a borvidék izgalmas borkultúrájának felfedezésébe tehát szépen, apránként, egy-egy hegyközséget felkeresve lehet egyre mélyebbre merülni.

Főbb települések körzetenként: 

Csáfordi körzet: Csáford, Zalaszentgrót, Zalabér, Pakod, Vindornyalak, Vindornyaszőlős, Zalaszántó

Szentgyörgyvári körzet: Dióskál, Egeraracsa, Garabonc, Homokkomárom, Nagyrada, Orosztony, Sármellék, Szentgyörgyvár, Zalakaros, Zalaszabar

Muravidéki körzet: Csörnyeföld, Rigyác, Letenye, Murarátka, Muraszemenye, Szécsisziget, Tormafölde, Zajk

Tipp:

Használd a Pincenavigátor oldalát a zalai borospincék felfedezéséhez! A telefonos applikációként is működő fejlesztés interaktív módon mutatja be a zalai borászatokat. Az oldalon gyalogtúrákat találsz, valamint a helyi borászatok legjobb borait kedvezményekkel vásárolhatod meg. 

Zalában van, de mégsem a Zalai Borvidék része

Ezen a ponton látjuk érdemesnek megemlíteni a Balaton-felvidéki Borvidék Cserszegi körzetét. A Keszthelyi-hegység déli és nyugati lejtőin húzódó terület és az itt található települések (Balatongyörök, Vonyarcvashegy, Cserszegtomaj, Gyenesdiás, Hévíz-Egregy, Rezi, és Várvölgy) közigazgatásilag Zala megyéhez tartoznak, mégsem a Zalai Borvidék részét képezik.

A Keszthelyi-hegység kiterjedt vonulatai földrajzilag nem kapcsolódnak a borvidék másik nagyobb területéhez, a Káli-medencéhez. Emiatt az itt található talajt főleg a dolomit és a márga alapkőzetek határozzák meg. A vulkanikus bazalt hiánya miatt a vidék borai kevésbé ásványosak, de a jó savtartalomnak köszönhetően üde, friss ízvilágúak.

Bár a két borvidék – a Balaton-felvidéki és a Zalai –  legnépszerűbb bora az olaszrizling, a tájkép, a hangulat és a borok zamata más-más jellemzőket hordoznak.

A rövid kis kitérő után most kanyarodjunk vissza a Zalai Borvidékhez, hiszen tartogat még számunkra meglepetéseket.

A Zalai Borvidék a kezdetek kezdetén és napjainkban

A zalai lankákon már a középkorban is burjánzott a borkultúra, a csemegeszőlő termesztése mellett (ami a törökök nyomán terjedt el) a vörösbort adó szőlők is híresek voltak. 

Egy 1860-as feljegyzés szerint akkoriban 34 000 présház és boronapince volt az egykori Zala vármegye vidékén, a lendületet egyedül a török és a filoxéra vész állította meg a történelem során. 

Tudtad?

A boronapincék a népi építészet jellegzetes épületei, melyeket szálfából készítettek és agyaggal tapasztottak össze. Megmaradt példányait ma már csak  hazánk nyugati peremének vidékén, zalai és a vasi területeken kereshetjük fel.

A Zalai Borvidék évszázados pályafutását a második világháború előtt a Dél-dunántúli-Balatonmelléki Borvidék részeként kezdte, majd 1999-ben kapta meg mai nevét. Néhány év kitérővel Balatonmelléke néven futott, ezután 2006-ban ismét visszanyerte hozzá méltó elnevezését.

Talán ez a sok ide-oda tartozással járó identitáskeresés is hozzájárult ahhoz, hogy a zalai dombok szőlőterületeire máig kevesebb figyelem irányul. Pedig az itteni szőlőből készült fehér- és vörösbor a kivételes természeti adottságoknak köszönhetően illatos és gazdag aromával rendelkezik.

Csáfordi szőlőhegy Zalai Borvidék
A hangulatos Csáfordi szőlőhegy

Mitől lesz itt gazdagabb aromájú a szőlő?

A lankás dombvidék az egyik legcsapadékosabb bortermőhely az országban.  A csapadék általában egy-egy nagyobb ütemben zúdul le az égből – a Muravidéki körzetben évente akár 900 mm is eshet -, így a napsütéses napokból sincs hiány a borászatok szőlőterületein. 

A nagy mennyiségű esőnek köszönhetően a kékszőlő is hamarabb érik be. 

A változatos mikroklímával rendelkező vidéken barna erdőtalajon, homokos-agyagos rétegeken és lösztakarón növekszik a szőlő. Mindez savasabb és gazdagabb aromában dús szőlőt eredményez, amit igazán érezni is lehet a zalai borokban. 

A fehérboros mennyország – szőlők a Zalai Borvidéken

Ha egy finom olaszrizlingre, szürkebarátra vagy cserszegi fűszeresre vágyunk, akkor jó helyen járunk, hiszen a zalai szőlőültetvények több mint 50% -át fehérszőlő uralja. Az olaszrizling sikere pedig hasonlóan a Balaton-felvidéki Borvidékhez, itt is mindmáig töretlen. 

A fehér mellett a kékszőlő is jól érzi magát, ezért francia világfajták, mint például a cabernet sauvignon, a kékfrankos és a merlot fajták is megtalálhatók itt. 

A fentieken túl az igazán zalai szőlőfajták a Cserszegi fűszeres mellett (amit talán többen is ismernek) a Nektár és a Pátria. Mindhárom zalai nemesítésű szőlőfajta, amit dr. Bakonyi Károly szőlőnemesítő munkájának köszönhetünk.

Tudtad?

Dr. Bakonyi Károly kiemelkedő munkásságának tiszteletére rendszeres emléknapokat szerveznek Cserszegtomajon. Példaértékű életére leánya, Bakonyi Judit hívja fel figyelmünket.

Egy világhírű szőlőnemesítőre emlékezünk, aki sok évtizeden keresztül itt élt köztünk. Tisztelhetjük, szerethettük, tanulhatunk tőle. Emberséget, szakmaszeretetet, alázatot, hitet és kitartást. Egész életében bölcs, optimista, szerény ember volt, ami egész pályafutásán elkísérte. Példaértékű életét, életművét kötelességünk megőrizni és megismertetni gyermekeinkkel és unokáinkkal. Továbbadni adni azt a tudást és értéket, amit ő képviselt egész életében. (…) Aki olyan örökséget hagyott ránk fajtáival, hogy reméljük, még sok száz évig példa lehet számunkra.

forrás: http://bakonyi100.hu/ 

További szőlőfajták:

Fehér: Ottonel muskotály, Rajnai rizling, Rizlingszilváni, Sauvignon, Tramini, Chardonnay, Királyleányka, Furmint, Hárslevelű, Kövidinka, Zenit, Zengő, Zöldveltelini, Bianca, Pintes, Irsai Olivér, Pinot blanc, Rozália, Karát, Kabar

Vörös: Cabernet franc, Pinot noir, Kékoportó, Zweigelt, Kadarka, Turán, Blauburger, Csókaszőlő, Syrah, Néró, Malbec

Zalai Borvidék borai
A Zalai Borvidéken több mint 30 szőlőfajta terem.

Miből született “a három zalai” szőlő?

A Cserszegi fűszerest Cserszegtomajon az Irsai Olivér és a piros tramini szőlőfajták keresztezésével érték el, ami fűszeres zamatot eredményezett. 

A Nektár a Cserszegi fűszeres és a Judit keresztezésével született, aromákban gazdag, intenzív szőlő, amiből fűszeres-muskotályos bor készül. 

A Pátria szintén zalai nemesítésű, az Olaszrizling és a piros tramini keresztezésével jött létre, savas és zamatos jelleget nyújt.

Zalai Borút is van Zalában

A Zalai Borút célja, hogy összekösse a borvidék borászatait  a Csáfordi körzettől a Muravidéki körzetig. A borvidékre jellemző szétszórt településstruktúra miatt az útvonalak néhány, egymáshoz közeli települést és pincét kötnek össze, melyeket jellemzően gyalogtúra keretében is meglátogathatunk. Így az autó miatt sem kell aggódnunk.

A Zalai Borút kiemelkedő létesítménye a megye egyik legapróbb falujában, Dötkön található NOÉ Borház. A borházként és tájházként is működő épület egy 200 éves boronapince, ahol megismerkedhetünk a zalai szőlő- és bortermelés, valamint az építészet hagyományaival.

Valódi különlegesség, hogy a boronapince körül a 85 szőlőfajtából álló géngyűjtemény terméseit és borait is megkóstolhatjuk.

A Zalai Borvidék nem kíván se több, se kevesebb lenni annál, ami. A dombok és lejtők ölelésében szőlőjüket hozzáértéssel és odafigyeléssel gondozó borászok célja a megyei borkultúra erősítése, a sokszínűség egységben való megőrzése valamint az elismerés elnyerése azoktól, akik értik és érzik e vidék rejtett kincseinek üzenetét.

Dóka Éva Pincészeténél

A cikk elkészülésében szakmai segítséggel működött közre és rengeteg információval szolgált Dóka Éva, a Dóka Éva Pincészet tulajdonosa és Söjtöri Andor, borkedvelő és borszakértő. 

A Dóka Éva Pincészet a Csáfordi körzetben, Zalaszentgróton működik. A kacér és bölcs stílusjegyeket is megán viselő borok a csáfordi, az aranyodi, valamint a Kis-balaton melletti pogányvári dűlőkön érő szőlőkből készülnek. Kínálatukban találunk fehér- és vörösbort, de rosé-t is. 

Küldetésüket így fogalmazzák meg: “A zalai bor értékét akarjuk átmenteni a következő nemzedéknek.” Bátran kijelenthetjük, hogy ebben a szellemben a Szeretünk Zala Egyesület is osztozik.

A Csáfordi szőlőhegyről is csak a következő dombig látunk.

A Zalai Borvidék főbb látnivalói

A Csáfordi körzetben

 1. Zalaszántói Béke Sztúpa
 2. Bazaltutca, Vindornyaszőlős
 3. Vindornya láp, Vindornyaszőlős
 4. Deák Ferenc Kúria és Múzeum, Kehidakustány
 5. Batthyány kastély, Zalaszentgrót
 6. Az ország egyik legrégebbi kőhídja, Zalaszentgrót
 7. Szent Gróth Termálfürdő, Zalaszentgrót
 8. Ferences templomrom, Zalaszentgrót
 9. A Csáfordi szőlőhegy és présházai

A Szentgyörgyvári körzetben 

 1. Szentgyörgyvár látnivalói
 2. Kányavári-sziget és a Kis-Balaton
 3. Kápolnapusztai Bivalyrezervátum
 4. Fenyvespusztai Állatsimogató 
 5. Zalakaros Termáltó és Ökopark
 6. Zalakarosi Fürdő
 7. Erdészkilátó, Zalakaros
 8. Kisboldogasszony templom a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán, Homokkomáromban
 9. Zobori élménypark, Zalaszabar

A Muravidéki körzetben

 1. Kerka Vízimalom, Szécsisziget
 2. Andrássy-Szapáry kastély, Szécsisziget
 3. A borból és fából készült templom, Szécsisziget
 4. Hazánk legnagyobb fügefarmja, Tormafölde
 5. Vétyemi Ősbükkös
 6.  150 éves platán, Letenye
 7. Szapáry-Andrássy kastély, Letenye
 8.  LetenyeI Termálfürdő
 9. Dél-zalai Erdőtáj Kerékpárút
 10. Muravidék, Zala Zöld Szíve

Zala megye kiterjedt, zöld erdőségekkel borított, dombos vidékén számtalan tanösvényen ismerhetjük meg a környék élővilágát, valamint bejárhatjuk az Országos Kéktúra vagy a Dél-dunántúli Kéktúra állomásait is.

Írta és szerkesztette: Bakos Imola, Adorján Flóra

fotók: Adorján Flóra

A cikk 2021.11.04-én jelent meg először.

Oszd meg másokkal is!

A cikket írta:

Ahogy sokan mások mi is használunk úgynevezett cookie-kat (sütiket).
Ennek oka, hogy szeretnénk folyamatosan fejleszteni az oldalt és egyre jobb és jobb böngészési élményt biztosítva Neked! Ha szeretnéd megismerni a süti receptjét (vagyis a cookie szabályzatot) – itt eléred annak részletes leírását.